En stor helg väntar

Befinner man sig i Belgien denna vecka har man, medvetet eller omedvetet, prickat in den bästa och största cykelhelgen på hela året. På söndag går nämligen vårklassikernas vårklassiker Flandern runt.

Det är en stor, om inte rent utav den allra största, tävlingen för mitt belgiska lag. Alla sponsorer är på plats och förväntningarna är höga från alla håll. Särskilt från cyklisterna själva. Flera av tjejerna i laget har uttryckt stora mål för just detta lopp. Och det är ju inte så konstigt egentligen. Alla har stora mål för denna tävlingen. Till och med åskådarna, som kommer från alla hörn och kanter för att beskåda detta event. När någon frågar om jag kört loppet någon gång så brukar jag säga nej, fast egentligen har jag faktiskt stått på starten i Oudenaarde en gång. Däremot kom jag inte så långt då en punktering och dåliga ben gjorde mitt lopp ganska kortvarigt. Det var fyra år sedan.

I laget jag körde för i fjol så berättade döttrarna till min dåvarande teamchef att när herrloppet går på TV så missar han och svärsonen inte en enda sekund. Detta gäller i princip alla stora belgiska vårklassiker men för Flandern runt är det ändå ytterligare uppsvingat. De tittar från start, och det krävs total tystnad och fokus. Ingen får prata eller störa. Och i köket (som ligger i anslutning till vardagsrummet) ska eventuell matlagning och socialicering hållas på en minimal nivå. Tydligen är det vanligt att det kommer ilskna ”Sccccchhhhhhhh!!!!!!!” från vardagsrummet annars. Jag minns också berättelser om hur de har kastat sig in i bilen, vrålkört till en korsning eller ett vägskäl dit cyklisterna är påväg, sett dem passera och sen kört i ilfart tillbaka till huset och TV:n. Det är ju rätt ofta som cykellopp passerar i närheten när man bor i det lilla cykellandet. Det är roligt med såna familjer tycker jag ☺

Det är tråkigt att jag missar folkfesten, men det finns inte något jag kan göra åt det heller. Jag får heja på mitt lag från soffan (ni har väl inte missat att damloppets sista 45km ska live-sändas??). Jag kan ju inte ens sitta på en cykel så det hela känns ändå ganska avlägset.

image
Ett mysigt lanthandelsbesök med pappa tidigare idag.

Hanna